Parkinsonförbundet har ett diskussionsforum som finns på en extern sida.

Forumet är främst skapat för att ParkinsonFörbundets medlemmar i en lugn, trevlig och öppen atmosfär skall kunna diskutera ämnen runt Parkinsons sjukdom. Du behöver inte vara medlem i Parkinsonförbundet för att delta i diskussionen. Alla som på något sätt har intresse eller anknytning till sjukdomen är mer än välkomna. Kunskap om sjukdomen är inget krav. Såväl nysjuka, anhöriga som erfarna ”experter” kan vara med att byta idéer och erfarenheter, ställa frågor eller bara känna gemenskap med personer i samma situation.
På Forumet kan du både skriva inlägg som ligger kvar och som andra kan läsa och svara på och även chatta med andra som är inloggade samtidigt.

Vill Du informera Dig om sjukdomen och hur det är att leva med Parkinson finns det tusentals inlägg att välja bland.

Till Parkinsonförbundets forum

Senaste nyheter>>> från forumet.

Administratörerna på forumet är  mycket duktiga på att uppdatera nyheterna. Uppdateras så gått. som dagligen. 

 Diskussionsforum                               <<< >>>

DEBATT: Hjälp dem som har det svårast!

 

DEBATT DAGENS SAMHÄLLE NR 28/10

 

REHABILITERING. Sjukvårdsdebatten handlar om att få sin undersökning, operation eller medicin så fort som möjligt. Vårdgarantier och vårdval i all ära, men för våra medlemmar och patienter handlar det inte bara om att komma till vårdcentralen inom en, fem eller fjorton dagar. Inte heller om att välja den ena eller andra vårdcentralen. För många kroniskt sjuka och funktionshindrade handlar det om att få en vårdkontakt som fungerar över huvud taget. 

 

Årligen drabbas tusentals svenskar av en olyckshändelse eller kronisk sjukdom som ger funktionshinder för livet. Inget blir som förr. Rehabilitering är enda behandlingen, men alla får den inte. NHR har frågat 900 medlemmar – svaren förfärar: 38 procent saknar helt tillgång till rehabilitering, 59 procent saknar kontinuerlig rehabilitering och bara 16 procent får den rehabiliteringsplan de lagligen har rätt till.

Rehabilitering drar inte sökarljuset till sig, vare sig politiskt, inom läkarprofessionen eller i massmedier. Här ser man inga nobelpristagare och landstingens budgetdebatter är hetare när det talas om hjärtoperationer, högteknologiska strålbehandlingar eller ambulanshelikoptrar. 

 

Ändå är det här den riktiga dramatiken finns. Tillsammans med en sjukgymnast vid Halmstad sjukhus tar någon sina första steg på nytt efter en stroke. Hos arbetsterapeuten i Falun får någon en möjlighet att klara vardagsbestyren utan hjälp ytterligare en tid. I bassängen på Vintersol på Teneriffa kämpar någon i vattengymnastiken och återfår livsmodet. I det vardagsgrå uträttas storverk.

Rehabilitering minskar behovet av personliga assistenter och fler får egna inkomster i stället för pengar från Försäkringskassan. Både individ och samhälle vinner.

 

Men flera landsting behandlar rehabiliteringen missunnsamt. Verkligheten är ett lotteri där bostadsorten avgör vilken hjälp du får:

º I Västmanland erbjöds en MS-sjuk man sjukgymnastik en gång i veckan. Mannen lånade då 64 000 kronor till några veckors sammanhängande rehabilitering. Efter det kunde han arbeta kvartstid, vilket han aldrig kunnat göra med den behandling han erbjudits.

º Landstinget Gävleborg har beslutat att all rehabilitering ska ske i egen regi inom länets gränser. Vem skulle våga föreslå att hjärtsjuka eller trafik­skadade inte skulle få skickas till sjukhus i andra län när det behövdes?

º Vetenskapliga undersökningar visar att rehabilitering i varmt klimat ger bättre långsiktig effekt. Den är också billigare. Men i Östergötland skickar landstinget inga reumatiker utomlands. Några få neuropatienter får dock resa. Landstinget i Uppsala län gör tvärtom, de med neurologiska besvär får hålla sig till vård i Sverige medan reumatiker kan få klimatvård. Var är logiken? 

Rehabilitering hanteras oseriöst och godtyckligt i Sjukvårdssverige. Oavsett om lands­tinget styrs av vänster, höger eller mittemellan. I valrörelsen jagar alla de mittenväljare som ska avgöra valet. Då ligger kroniskt sjuka och funktionshindrade illa till.

Låt oss påminna om själva idén med sjukvården och välfärden: Att hjälpa dem som har det svårast. Får vi därför be om en kommande mandatperiod som känne­tecknas av inlevelse, helt enkelt.

Lars Isaksson
Ordförande, Stiftelsen Vintersol
Kathleen Bengtsson-Hayward
Ordförande, Neurologiskt handikappades riksförbund, NHR
Anne Carlsson
Ordförande, Reumatikerförbundet
Karl-Gunnar Skoog
Ordförande, Parkinsonförbundet 

 

Fotnot: Vintersol bedriver rehabilitering. Huvudmän för stiftelsen är patienterna genom NHR och landstingen genom SKL.

Till första sidan           |upp|                           <<<                            >>>                                                                                                Webbmaster

Textruta:

Några av de ämnen som det skrivits om senaste tiden.

 

Framodlade celler ger hopp för Parkinsonsjuka:

 

Galet, helt jävla galet!: vissa mediciners risk för påverkan på en människas beteende. Framförallt personligheten, sexuellt beteende och spelproblem.

 

Att älska i nöd och lust:

 

NYP-hemsida och utmaning:

 

Erektionsproblem (erektil dysfunktion):